Λαχανόρυζο

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

ΛαχανόρυζοΤο λάχανο το προτιμώ μαγειρεμένο από ωμό. Αυτό που δε μου αρέσει είναι η μυρωδιά του μαγειρεμένου λάχανου, την οποία απλά ανέχομαι. Η συνταγή αυτή για λαχανόρυζο είναι δικιάς μου έμπνευσης, αν και δεν απέχει πολύ από τις συνταγές που βρήκα ψάχνοντας. Βασικά πήρα τη συνταγή που είχα για πρασόρυζο (το αγαπημένο μου σε -όρυζο) και αντικατέστησα το πράσο με λάχανο. Τόσο απλό. Στη συνταγή αυτή οι ποσότητες είναι ενδεικτικές: Κάθε φορά το μαγειρεύω ανάλογα με το τι έχω στη διάθεσή μου. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Το αποτέλεσμα είναι στη κρίση και στο γούστο του καθενός.

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

2 άτομα

ΥΛΙΚΑ

  • Μισό κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
  • Μισή κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 4 κουταλιές ρύζι (κατά προτίμηση Καρολίνα)
  • Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και ανάβω το μάτι στο δυνατό. Μόλις το λάδι κάψει ρίχνω σε δόσεις το λάχανο και ανακατεύω καλά. Μόλις η κάθε δόση χάσει υγρά και όγκο, προσθέτω την επόμενη. Όταν ρίξω όλο το λάχανο και αυτό έχει χάσει τον όγκο του προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το χυμό ντομάτας. Όταν αρχίσει να παίρνει βράση προσθέτω λίγο νερό (μόλις που να σκεπάζει το λάχανο και το ρύζι) και μόλις αρχίσει να βράζει κι αυτό προσθέτω αλάτι και κόκκινο πιπέρι, χαμηλώνω το μάτι στο μέτριο προς χαμηλό και σκεπάζω με το καπάκι την κατσαρόλα. Το λαχανόρυζο είναι έτοιμο όταν μαλακώσει το ρύζι, περίπου 15-20 λεπτά μετά. Σβήνω το μάτι και αφήνω την κατσαρόλα με ανοιχτό καπάκι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μη λασπώσει το ρύζι. Όπως όλα τα λαδερά, το καταναλώνω με φέτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το λάχανο δε χρειάζεται πολύ νερό για να μαγειρευτεί. Έχει πολύ νερό το ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε χάνει τόσο όγκο στο μαγείρεμα.
Leave a Comment

Filed under Λαχανικά