Αρακάς

Save pagePDF pageEmail pagePrint page

Όταν πήγα στην Αγγλία, το πρώτο φαγητό που επιχείρησα να μαγειρέψω ήταν ο αρακάς. Αποτυχία. Δεν ήξερα πώς λέγεται ο άνηθος στα Αγγλικά (Dill). Η μητέρα μου είπε ότι αν δεν έβρισκα άνηθο, μπορούσα να βάλω μάραθο. Βρήκα μάραθο, αλλά τη ρίζα. Και την έβαλα στο φαγητό. Και ξέχασα και το λεμόνι. Αφού τρώγονταν πάλι καλά…

Στο στρατό έφαγα πρώτη φορά αρακά με ντομάτα. Από τότε ο αρακάς μαγειρεμένος με αυτόν τον τρόπο μου θυμίζει στρατό. Και κάτι που θυμίζει τον Ε.Σ. αποκλείεται να είναι καλό.

ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

2 – 3 άτομα

ΥΛΙΚΑ:

  •  500 γρ Αρακά
  • Μισό ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι, ή ένα κρεμμύδι μικρό προς μέτριο, ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο*
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 3-4 Κουταλιές Ελαιόλαδο
  • 2-3 Πατάτες, κομμένες (προαιρετικά)
  • 3 – 5 Αγκινάρες (προαιρετικά)
  • Αλάτι, Πιπέρι

Κάθε φορά που προσθέτω ένα υλικό, ανακατεύω καλά και μετά σκεπάζω την κατσαρόλα για λίγο ώστε το κάθε νέο υλικό να μαγειρευτεί στα υγρά του. Προτιμώ να μαγειρεύω σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ώστε το φαγητό να μην καίγεται. Φυσικά, κάθε φορά που κλείνω το καπάκι έχω το νου μου το φαγητό να μη μείνει χωρίς υγρά γιατί τότε κινδυνεύει να καεί και σε λιγότερο υψηλή θερμοκρασία.

Στην κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και ανάβω το μάτι στο δυνατό. Μόλις κάψει ρίχνω το κρεμμυδάκι και κατεβάζω τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό. Ανακατεύω μέχρι να καλυφθούν με το λάδι. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το κρεμμυδάκι να μαγειρευτεί. Στη συνέχεια προσθέτω τον άνηθο, τον αρακά και τις πατάτες ή/και τις αγκινάρες (αν έχω) με τη διαδικασία που περιγράφω στην προηγούμενη παράγραφο. Μόλις δω ότι τελειώνουν τα υγρά του φαγητού προσθέτω το χυμό λεμονιού και σκεπάζω. Προσέχω να πιει το χυμό και προσθέτω μισό με ένα φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρει βράση αλατοπιππερώνω, χαμηλώνω το μάτι στο μέτριο προς σιγανό και κλείνω το καπάκι. Τα αφήνω να σιγοβράσει. Όταν βλέπω ότι το νερό τελειώνει ελέγχω αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες. Αν όχι, ρίχνω λίγο νερό ακόμη και σκεπάζω ξανά την κατσαρόλα. Αλλιώς σβήνω το μάτι και το αφήνω το καπάκι κλειστό να πιει τα υγρά του. Όπως όλα τα λαδερά, μου αρέσει να το τρώω με φέτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αρακάς φρέσκος υπάρχει διαθέσιμος για ένα μικρό χρονικό διάστημα την άνοιξη. Στη λαϊκή πωλείται με το κέλυφος, με όψη που θυμίζει φασολάκια. Είναι προφανές ότι για να βγει μισό κιλό ο αρακάς, πρέπει να πάρω περισσότερο, αφού θα ζυγιστεί με το κέλυφος το οποίο δεν θα κρατήσω. Περίπου 500 γρ προκύπτουν από 1300-1400 γρ αρακά με το κέλυφος. Αγκινάρες χρησιμοποιώ κατεψυγμένες.

*Τον άνηθο τον ψιλοκόβω ως εξής: Αφού τα ξεχωρίσω από το κοτσάνι, παίρνω τα κλωναράκια και τα πλένω καλά. Τα βάζω στη χούφτα μου και τα σφίγγω να στεγνώσουν. Παίρνω ένα ψαλιδάκι και σιγά σιγά βγάζω λίγο άνηθο να προεξέχει και τον κόβω με το ψαλίδι. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσει.
Leave a Comment

Filed under Λαχανικά