Η Τύχη Του Πρωτάρη: Πουρές

Save pagePDF pageEmail pagePrint page
Πουρές Πατάτας

Ο πουρές μου αρέσει πολύ. Τόσο καιρό όμως τεμπέλιαζα: Ή περίμενα από άλλους να τον μαγειρέψουν, ή έπαιρνα έτοιμο. Ναι, αυτόν σε σκόνη που προσθέτεις γάλα. Αν και ως συνταγή δεν είναι δύσκολος, έχει μεγάλο μπελά και γι’αυτό δίσταζα να φτιάξω. Για τη συνταγή ανέτρεξα στην αγαπημένη μου πηγή. Ανάμεσα στην κρέμα και το γάλα που προτείνει η συνταγή, προτίμησα κρέμα με λιγότερα λιπαρά. Επίσης δεν ακολούθησα κατά γράμμα τη διαδικασία. Ευτυχώς τα λάθη που έκανα τα διόρθωσα εύκολα.

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

4-6 άτομα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κούπα (250 ml) Κρέμα γάλακτος με λιγότερα λιπαρά
  • 60 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Έβρασα τις πατάτες (χωρίς να τις καθαρίσω) μέχρι να μαλακώσουν (και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι). Καθάρισα τις πατάτες, ξέπλυνα την κατσαρόλα και έβαλα μέσα τις καθαρισμένες πατάτες. Με ένα πιρούνι τις έλειωσα.

Ζέστανα στο φούρνο μικροκυμάτων την κρέμα γάλακτος για ένα λεπτό. Ήταν το πρώτο μου λάθος. Η κρέμα έπρεπε να είναι καυτή και όχι χλιαρή. Έριξα την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακάτεψα με τις λειωμένες πατάτες. Στο ανακάτεμα διαπίστωσα ότι οι πατάτες δεν είχαν λειώσει εντελώς με το πιρούνι και είχαν πολύ μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια πρόσθεσα το βούτυρο και το αλάτι και ανακάτεψα καλά.

Το κρέας όμως που θα συνόδευε ο πουρές δεν ήταν έτοιμο, και ο πουρές σιγά σιγά κρύωνε (δεδομένου ότι και η κρέμα ήταν ήδη χλιαρή). Βρήκα τη λύση: Έβαλα την κατσαρόλα στο μάτι. Έφερα τον πουρέ από τη μία πλευρά (ώστε να φαίνεται η μισή περίπου επιφάνεια του πάτου της κατσαρόλας) και πρόσθεσα λίγο γάλα, τόσο ώστε να καλύπτεται ο πάτος στα σημεία που δεν είχε πουρέ. Άναψα το μάτι στο δυνατό και το έσβησα με το που είδα ότι πάει να πάρει βράση το γάλα. Ανακάτεψα καλά και το άφησα στο μάτι. Ο πουρές διατηρήθηκε ζεστός για αρκετή ώρα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ο πουρές ήταν νοστιμότατος. Το ότι δεν είχε λειώσει εντελώς με το πιρούνι, τελικά δεν με πείραξε καθόλου. Ανακάλυψα ότι στα παιδιά μου δεν αρέσει ο πουρές (ούτε να τον δοκιμάσουν δεν ήθελαν). Φυσικά τα λιπαρά από το βούτυρο και η κρέμα έκαναν τον πουρέ βαρύ σαν τούβλο στο στομάχι, αλλά είχα προνοήσει και δεν έφαγα πάρα πολύ. Πού να είχα βάλει πλήρη κρέμα γάλακτος…

Επειδή τα παιδιά δεν έφαγαν, περίσσεψε ο μισός. Τον έβαλα στην κατάψυξη, ώστε κάποια στιγμή να φτιάξω Shepherd’s Pie. Το αν έκανα καλά που τον κατέψυξα (μία μικρή έρευνα στο internet έδειξε ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα) θα το διαπιστώσω όταν τον αποψύξω.

UPDATE: Τον απέψυξα. Είναι εντελώς ακατάλληλος για κατανάλωση ως πουρές, αλλά στη Shepherd’s Pie ήταν μια χαρά.
Leave a Comment

Filed under Συνοδευτικά